Četiri pitanjaRotary test

Što je Rotary?

Od samih početaka Rotarijanci su uvijek bili predani promidžbi visokih etičkih načela u poslovnome životu. Najjednostavnija je takva provjera poslovne etike znameniti Test četiri pitanja. Prihvaćen je u međunarodnome Rotaryju 1943., a preveden je više stotina jezika i objavljen u tisućama oblika. Što god govorimo ili činimo mora biti usklađeno sa sljedeća četiri pitanja:

1. Je li to istinito?
2. Je li pravedno za sve uključene?
3. Pridonosi li izgradnji dobre volje i čvršćem prijateljstvu?
4. Hoće li donijeti dobro svima uključenima?

Press centarza medije

Poštvani korisnici ovdje možete preuzeti službene oznake Rotary kluba.

Rotary International

 

Službeni sadržaj koji možete koristiti u izvoru:

Rotary

Što je Rotary?

Rotary je međunarodno udruženje uspješnih osoba iz stručnoga i poslovnoga života koji se posvećuju humanim ciljevima, cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu, te šire dobru volju i razumijevanje u svijetu. Rotary je organiziran u obliku mjesnih Rotary klubova u koje se pozivaju članovi prema kriteriju izvrsnosti u svome području djelatnosti. Klubovi su organizirani u distrikte, a distrikti su uključeni u svjetsku udrugu Rotary International (RI). Rotary u svijetu danas ima više od 1,2 milijuna članova u više od 32.000 klubova u gotovo svim državama. RI je zbog nekih svojih globalnih aktivnosti (kao što su "PolioPlus", "World Understanding and Peace", itd.), nevladina udruga međunarodnoga značaja, a priznata je i od stane Ujedinjenih naroda. Financiranje projekata i programa na razini Rotary Internationala obavlja se kroz Rotary Fundation. Rotary Fundation neprofitna je organizacija financirana isključivo dobrovoljnim prilozima rotarijanaca i prijatelja zaklade koji dijele viziju boljega svijeta. Do sada su Rotarijanci kroz Rotary Fundation donirali više od 2 milijarde USD.

Rotary je prvi svjetski klub služenja onima kojima je iz bilo kojega razloga potrebna pomoć. Temeljna je ideja Rotaryja okupiti istaknute lidere iz pojedinih poslovnih i stručnih područja, uputiti ih u pružanje humanitarnih usluga, te izgradnju dobrobiti i mira u lokalnoj zajednici. Rotarijanstvo nije kontemplacija nego djelovanje. Rotary klub je udruga otvorena za sve osobe bez obzira na vjeru, rasu, boju kože, spol, politička opredjeljenja itd., te stoga omogućuje druženje pojedinaca izvrsnih u svojoj struci usmjerenih na pomaganje. Članovi Rotary klubova obično su bolje stojeći nego prosječan građanin, pa stoga članovi moraju razviti senzibilitet u pomaganju onima koji spletom životnih okolnosti nisu imali povoljnije prilike.

Prvi je Rotary klub osnovao Paul Harris u Chicagu 1905. Nakon toga uslijedilo je osnivanje mnogih klubova u Sjedinjenih Državama, a u Chicagu je u kolovozu 1910. osnovana Nacionalna udruga Rotary klubova, koja 1912. mijenja ime u Međunarodna udruga Rotary klubova, a od 1922. nosi skraćeno ime Rotary International (RI).

Česi su bili prvi Slaveni koji su prigrlili rotarijanske ideje. Kao najvatreniji sljedbenici rotarijanstva, prenijeli su ga na ostale srednjoeuropske zemlje. U Zagrebu je Rotary Club osnovan 15. veljače 1929. Tijekom totalitarnih režima za II. svjetskoga rata i u komunističkoj Jugoslaviji Rotary pokret bio je zabranjen, a u Hrvatskoj je oživljen ponovno 1990. s povratkom demokracije.

Danas u Republici Hrvatskoj djeluje 50 klubova s više od tisuću članova u vlastitome, hrvatskome distriktu 1913 koji je ustanovljen 2011.


Rotary Club Zagreb Grič

Rotary klub Zagreb Grič osnovan je studenog, 2019.

Sastanci Kluba održavaju se u Amadria Park Hotel Capital Jurišićeva ul. 22, četvrtkom u 19:30.

Ime kluba Zagreb Grič je nastao zbog toga što se tako zvao stari dio grada Zagreba na obronku Medvednice iz kojeg je, zajedno s Kaptolom, nastao današnji Zagreb.

Godine 1242. je Bela IV. izdao Zlatnu bulu kojom grad proglašava "slobodnim i kraljevskim gradom na brdu Gradecu zagrebačkom". Od 1242. do 1266. je grad utvrđen bedemima i kulama te se njegov oblik i raspored ulica do danas vrlo malo izmjenio.